Hrvatski curling savez

Hrvatski curling savez osnovan je 2003. godine i punopravni je član Hrvatskog olimpijskog odbora i Svjetske curling federacije.


Kontakt podaci

Adresa

Bože Huzanića 47
HR – 10370 Dugo Selo
Hrvatska

Telefon

+385 91 5346703

E-pošta

info@curling.hr


Tijela Saveza

Upravni odbor

Neven Pufnik, predsjednik (e-mail)
Alberto Skendrović, dopredsjednik (e-mail)
Ognjen Golubić, dopredsjednik (e-mail)
Ante Baus, član (e-mail)
Zvonko Vidaković, član

Tajnik

Dražen Ćutić (e-mail)

Nadzorni odbor

Ivan Kolar, član
Hrvoje Tolić, član (e-mail)
Davor Džepina, član (e-mail)


Izvješća – Pravo na pristup informacijama [2021.]


Curling je škotski nacionalni sport koji se ubrzo proširio i na Kanadu, SAD, Švedsku, Švicarsku, Norvešku, Dansku, Njemačku i Francusku. Uvršten je u skupinu zimskih olimpijskih sportova od Nagana 1998. U programu olimpijskih igara kao demonstracijski sport curling se pojavio 1924. godine. “Klizeće kamenje” sedam desetljeća čekalo je olimpijsko priznanje. Svjetska prvenstva u muškoj konkurenciji održavaju se od 1959. godine, a u ženskoj od 1979. godine.

Brojne su teorije o nastanku curlinga u kojemu dvije četveročlane momčadi nastoje uz pomoć četki ili metli smjestiti po osam kamena što bliže središtu kuće (house) označene krugovima na ledenoj površini. Vodeći (lead) prvi baca svoja dva kamena prema središtu kuće, drugi i treći igrač zovu se jednostavno second i third, dok posljednji baca skiper koji je ujedno i kapetan momčadi. Naziv igre nastao je prema zvuku bačenog kamena – “the roaring game”.

Početke curlinga možemo pronaći već na slikama znamenitog Pietera Brueghela iz 1565. Brueghelova platna “Zimski krajolik s lovcima na ptice” i “Lovci u snijegu” prikazuju “ice shooting”, bavarsku igru na ledu koja se smatra pretečom curlinga. Autor prvih pisanih tragova o curlingu je Škot John McQuhin koji je u veljači 1540. godine zabilježio jedan ondašnji dvoboj na ledu. Prva pravila curlinga objavio je The Duddingston Club 1813. godine.

Kamen kojom se igra curling načinjena je od granita i teži između 17 i 20 kilograma. Za curling nije bitno koliko igrač ima godina, kilograma ili koliko brzo trči. Curling je sport dostupan svima, sport koji ne poznaje nikakve granice. Svi bacaju i svi metu. Kako bilo da bilo, vrijeme najveće popularnosti “boćanja na ledu“ tek slijedi. Samo neka se kamen kreće!