Prvo europsko prvenstvo u mješovitom curlingu – Andora 2005

Katalonski list La periodico od 19. listopada 2005. u svom dodatku za Andoru piše: “Hrvatska reprezentacija u akciji.”

Dan 1

Započelo je europsko mix prvenstvo u Andori. Jučer popodne Hrvatska je odigrala svoj prvi meč na službenim europskim natjecanjima i to protiv Estonije, kojoj je ovo drugi izlazak na europsku scenu. Neiskustvo i loši uvjeti u kojima se trenira u Hrvatskoj doveli su i do konačnog rezultata 13 naprama 2 za Estoniju (6 naprama 2 u endovima). Susret je započeo vrlo dobro za Hrvatsku i u prva četiri enda izgledalo je da smo u egalu. Nakon izgubljenog prvog enda s jedan nula, drugi je Hrvatska dobila s istim rezultatom, koliko je bilo i u trećem, za Estonce. Potom slijedi njihova serija. Četvrti end četiri nula, peti tri nula i šesti dva nula. Igra se Hrvatske raspala pošto niti jedan stone upučen u igru nije završavao tamo gdje su Hrvati željeli. Šesti end ponovno pripada Hratskoj, sjajnim plasiranjem skipera Čadeža. Utakmica završava s još dva boda za Estoniju. Neiskustvo se ponajviše izrazilo s činjenicom kada su nam suparnici rekli kako “led pada” i to dosta. Saznjanjem te činjenice, nadamo se da će nastavak natjecanja donijeti i bolje igre hrvatske reprezentacije.

 

Dan 2

Drugi dan donio je puno bolju igru hrvatske reprezentacije. Iako rezultati to ne govore, igrati protiv pretendenata za naslov europskog prvaka nikada nije lako. Prva utakmica u 9 ujutro protiv Njemačke završila je novim porazom 12 naprama pet (5 naprama 3 u endovima). Prvacima Njemačke uistinu nije bilo lako parirati, pa su tako prva tri enda bila na njihovoj strani (1:0, 2:0, 3:0), pa je već tada skor bio 6 naprama nula. No tu polako Hravtska uzima dah i sjajnom igrom u slijedeća dva enda lagano hvatamo priključak. 6 naprama 2. No zatim slijedi pad u igri i Nijemci dolaze do novih bodova poslije time outa i to s nova četiri bodova. I to nakon što plasiranje skipera Čadeža nije upjelo. S još nova dva boda u šestom endu, Nijemci vode 13 napram 2. Završetak igre pripada Hrvatskoj i igra završava sa sedam razlike.

U popodnevnim satima Hrvatska igra protiv Češke. Ekipi koja do sada nije zabilježila poraz i nada se barem trećem mjestu nije bilo lako parirati, no na početku i nije baš bilo tako. Prva dva enda završavaju jedan naprama jedan, a treči dobivaju Česi. S čak pet nula u četvrtom endu odlazi se na odmor i prvi puta na natjecanju vidi se razlika u kvaliteti. Ništa Hrvatima nije polazilo za rukom u tom endu. Čak tri izbijanja odlaze u prazno (Golubić, Radonić), a suparnicima nije bilo teško taj end privesti kraju. Nakon rezultatske nadmoći, Česi zatvaraju igru i igraju na bod. Peti end dolazi kratki preokret te Hrvatska osvaja end. Isto tako s bodom Hrvati dobivaju i posljednja dva pa po prvi puta susret završava egalom (četiri naprama četiri; na žalost samo u endovima). Konačni rezultat trećeg susreta je 12 naprama 4. Tješi činjenica da četvrtak donosi susrete s Francuskom i Danskom koji su za sada slabije reprezentacije od Njemačke i Češke.

 

Dan 3

Napokon se dogodilo da nakon dva naporna dana i tri vrlo zanimljive igre popusti koncentracija hrvatskoj momčadi! U utakmici s Francuskom poraz je bio neizbježan no od samoga početka to se nije moglo nagovijestiti. Prva dva enda završavaju neriješeno dva naprama dva. Poslije toga, pa sve do kraja utakmice Hrvatska ne može do bodova. No sve je tako blizu – prokleto blizu. Zadnjim bacanjima u svih pet endova do kraja na našima je bilo da utakmicu privode kraju no to se na žalost nije dogodilo. Konačnih 12 naprama 2 i nije tako loše, uzme li se u obzir činjenica da nakon trećeg dana znamo što možemo. Samo to još trebamo i napraviti na ledu. Na redu su Danci, uz Luxembourg i nas, jedina momčad bez pobjede.

 

Skiperov bilijar

Iako smo se potajno nadali kakvoj takvoj pobjedi to se na kraju ipak nije dogodilo. Danci su bili puno bolji i konačan rezultat 13 naprama 3 govori sve za sebe. Utakmica je počela jako dobro za Hrvatsku. Prva dva enda završavaju po jednim bodom za nas. Kad smo se ponadali da smo barem malo bolji slijedi lagano prizemljavanje. I to na način da se krivom procjenom posljednjeg bacanja rezultat lomi i završava 6:0. Imali smo sve samo minutu prije, no izvrstan delivery danskog skipa, naš stone kojim smo vodili završava izvan house-a i to je bio kraj. Najgori end na prvenstvu. Slijedi mala bravura hrvatskog skipera Čadeža, koji četvrti end dobiva kao vrsni poznavatelj bilijijarskih vještina. Čak su i suci europske federacije jedan drugom prepričavali što su vidjeli. Na postavljen guard te dva danska stonea u središtu, Čadež uspjeva izbijanjem pogoditi prvo njihov guard. Potom se naš posljednji stone odbija od našega u polju te pogadja još jednan danski stone te završava u središtu. Potez prvenstva – složila se većina!!!! Nastavak igre ponovno je na strani Danaca te dobivaju još tri od četiri enda do kraja. I to bi ukratko bio kraj hrvatske epizode na Prvom europskom mix prvenstvu u Andori. Čekaju se još i konačni rezultati i nadamo se da će (kako sada stvari stoje) biti pretposljednji (ukoliko Švicarska dobije Luxembourg s barem pet endova razlike). “Prva liga”, prva su razmišljanja Zrinke Muhek, leada u hrvatskoj ekipi na organizaciju i participaciju Hrvatske u ovom velikom europskom natjecanju. Dodaje kako su postignuti rezultati na žalost u skladu s uvjetima u kojima se trenira i igra curling u Hrvatskoj. Bilo kako bilo, prvo prvenstvo i ogromno iskustvo za Hrvatski curling savez ali i sve sadašnje i buduce igrače curlinga.

 

Dan četvrti – Nesretni Talijani i nespretni Česi

Četvrtfinalne utakmice donijele su najzanimljiviji dan na turniru do sada. Četiri utakmice i osam najboljih iz četiri grupe, dovoljan razlog da dvorana u Canilli (Andora) bude puna znatiželjnih gledatelja. I dok su Škoti i Finci došli do relativno lakih pobjeda protiv Madjara i Rusa, prave bitke vodili su Talijani protiv Nijemaca te Česi protiv Švedjana. Česi su sami izgubili protiv sebe. U produžecima neizvjesne utakmice koja je završila nerješeno, češki skip bacao je posljednji stone. Odlučivavši sam o svojoj sudbini, skiper Karel Hradec bacio je “hard stone” i tako natjerao svoju ekipu da spakira kovčege.

 

Prava drama

Prolazak u polufinale propustili su i Talijani. No, oni stvarno nisu imali sreće. Utakmica koja je protekla u nadmudrivanju sve do posljednjeg enda, bila je gotovo od samoga početka na strani Talijana. Posljednji stone u zadnjem, osmom endu bio je gotovo siguran. Talijani su imali već jedan blizi središtu housa, a posljednji je lagano išao ka pobjedi. U trenutku kada je talijanski skiper digao ruke za pobjedu, talijanka Anna Ghiretti koja je stone pratila s metlom, oskliznula se i pala preko stone-a, koji je izbio još jedna i Nijemci osvajaju end. Nerješeno. Prema pravilima Fair-playa, ovakva bi se situacija mogla propustiti nesretnom protivniku, no to se nije dogodilo. Pravila nisu prekršena, i igra se deveti end. “Imali smo sreće”; rekli su poslije susreta Nijemci, koji su posljednji deveti end rutinirano priveli kraju, i to ponovno preciznim zadnjim stoneom. Uistinu zanimljiv dan u Andori. Subota donosi borbu za medalje…

 

Prvak Finska!

Finale poput svakog drugog! Puno iznenađenja, preokreta i sigurna ruka, koja je jednoj strani donijela pobjedu. Ovaj puta Finska je bila bolja od mladih Šveđana, pred kojima je vrlo vjerojatno budućnost samo i isključivo na pobjedničkim postoljima. Rezultat od 6 naprama 4 bio je dostojan finala. No svi u dvorani složili su se kako je ipak zanimljivije bilo u stazi broj 5, u kojima su za treće mjeto igrali Njemačka i Škotska. Iako konačnih 7 naprama 3 to ne govori, vrlo zanimljiva igra od početka, ali i puno zanimljivija od samoga finala. Do četvrtoga enda sve je bilo u egalu kada Škoti “pucaju”, a iskusna njemačka ekipa rutinirano utakmicu privodi kraju. Nije ni čudno jer su Nijemci ipak bivši prvaci, a neki od njih i srebrni s olimpijskih igara. Rezime cijeloga natjecanja Hrvatskoj je donio veliko iskustvo. Nadamo se kako će u utakmicama koji dolaze i rezultati biti bolji, a to će se moći potvrditi već za pet tjedana u Garmischu na Europskom prvenstvu. (O.G. Andora)

 

 

Odgovori