XX. Zimske olimpijske igre Torino 2006. – curling: Zlato za Kanađane i Šveđanke

Kanađanima zlato

Bila je odlična igra, barem na početku, jer je Kanada preuzela konce igre u nastavku i došla do zlata. Konačni rezultat 10 naprama 4 govori sam za sebe. Igra koja je trajala samo osam endova, zanimljiva je bila sve do kraja šestog, kada je Kanada sa šest bodova, otišla do konačne pobjede. Iako je tada bilo sve gotovo, kako nalaže play off, igralo se dalje sve do kraja osmoga. Kanada se fokusirala na igru pa je Fincima na koncu preostalo pružiti ruku i čestitati novim olimpijskim pobjednicima.

Zlato Šveđankama

Odlučujući stone u extra endu odlučio je pobjednice u olimpijskom finalu. To je stone koji je Anette Norberg iz Švedske čekala od kada je prvi puta zaigrala za reprezentaciju 1983. U te 23 godine predstavljala je Švedsku 25 puta i osvojila Svjetsko prvenstvo te šest puta Europsko prvenstvo. No ništa se ne množe mjeriti sa sjajem olimpijskog zlata. Igra je bila izjednačena do samo kraja, svih deset endova izmjenjivali su se bodovi na obje strane, sve do samog zadnjeg desetog enda koji je završio šest naprama šest. U extra endu bilo je nekoliko stoneova u igri i kada je Mirjam Ott maknula švedske stoneova iz housa Anette Norberg imala je dva stonea postavljena veoma blizu jedan drugom, na otvorenom udarcu. Nakon duge diskusije Šveđanke su se odlučile na double take out na otvorenom udarcu, budući da nije imala mogućnost skretanja posljednjeg stonea. Ukoliko stone pogodi isuviše „debelo“, postojala je mogućnost da se njezin stone odbije van iz housa. Kako god, Anette Norberg odigrala je savršen udarac i danas njezin tim ima sve. Europsko, Svjetsko i olimpijsko zlato.

Najstariji sudionik

Član američke muške curling reprezentacije Scott Baird upisao se u knjige rekorda Zimskih olimpijskih igara u čak dvije kategorije. Baird je sa 54 godine i devet mjeseci postao najstariji sudionik u povijesti ZOI, a budući da se kući vraća s broncom postao je i najstariji osvajač medalje na zimskim olimpijskim igrama.

Odgovori