Završeno drugo Prvenstvo Hrvatske – curling klub Zagreb bez poraza do prvoga mjesta

Uz samo jedan neriješeni rezultat i čak sedam pobjeda, momčad Alena Čadeža po drugi je put postala prvak Hrvatske. Igrači Curling kluba „Zagreb“ tako su i drugi puta izborili pravo izravno predstavljati Hrvatsku na predstojećem Europskom prvenstvu u curlingu koje će se ove godine održati u njemačkom Füssenu.

Na natjecanju održanom u mađarskoj Budimpešti sudjelovala su tri kluba u muškoj te dva u ženskoj konkurenciji: CC „Zagreb“, CK „Vis“, CK „HPB-Čudnovati čunjaš“ u muškoj te CK „Zapruđe“ i CK “Croling” u ženskoj. Klubovi su igrali po „round robin“ sustavu, odnosno svatko sa svakim. Pobjeda je nosila dva boda a prvak je bio poznat nakon ukupno dvanaest utakmica, a igralo se prema pravilima Svjetske curling federacije.

Borba za drugo mjesto i ove je godine bila neizvjesna sve do posljednje prvenstvene utakmice. Iako nije kao lani odlučivao zadnji „stone“ u zadnjemu „endu“, drugo mjesto pripalo je CK “Visu” Alberta Skendrovića, koji su u zadnjoj utakmici deklasirali “Čunjaše” s rezultatom deset naprama jedan. Drugi dio prvenstva „HPB-Čudnovati Čunjaš“ bio je prinuđen igrati bez skipera Marka Stokuće, kojeg je uspješno mijenjao Domagoj Jakopović – Ribafish zabilježivši i prvi neriješeni rezultat protiv novih – starih prvaka Hrvatske Curling cluba „Zagreb“, te im na taj način onemogućili stopostotni učinak na prvenstvu.

Od kada je prije četiri godine bačen prvi „stone“, ovo je drugo službeno natjecanje koje je organizirao Hrvatski curling savez. Iako je postojala želja Saveza da do novog prvenstva uz postojeća tri aktivna kluba, uključi još najmanje dvije ekipe koje trenutačno povremeno treniraju, ali nemaju kompletne uvjete za rad, to se zbog nepostojanja tehničkih uvjeta za trening u Hrvatskoj, nije dogodilo.

No ipak, unatoč poteškoćama, na prvenstvu je nastupila i ženska ekipa Curling kluba „Croling“ pa su tako hrvatske reprezentativke iz Curling kluba „Zapruđe“ konačno dobile konkurenciju. Iako se rezultat mogao pretpostaviti i prije samog početka prvenstva, ekipa Katarine Radonić „poklonila“ je pokoji bod novoosnovanoj ekipi „Crolinga“, koja je na led stala praktički pet minuta prije samog početka prvenstva.

Novim prvacima Hrvatske, ali i drugim klubovima te svim zaljubljenicima u curling Zagrebački curling savez od jeseni će osigurati i službene termine treninga u Zagrebu. Tako će konačno biti riješeno pitanje priprema hrvatskih sportaša, dok će se kao i do sada na službena natjecanja u Hrvatskoj morati pričekati do izgradnje curling dvorane, za koju već sada prema riječima čelništva HCS-a, postoje planovi.

Odgovori