Svjetsko prvenstvo za žene u curlingu – zlato Kanadi

VERNON – Kanada je teškom mukom pobijedila novu silu u curlingu Kinu. U taktičkom susretu i teškoj borbi kanađanke su slavile sa sedam prema četiri i tako postale vlasnice zlatne medalje na Ford Svjetskom prvenstvu 2008. za žene u curlingu.

Kina je suvereno prošla cijeli kvalifikacijski ciklus i uz jedanaest pobjeda suvereno došla do prve medalje za svoju zemlju. Najbolji uspjeh koje su kineskinje do sada imale bio je šesto mjesto na prošlogodišnjem prvenstvu. Razlog njihovoj fantastičnoj igri leži u činjenici da je proteklih godinu dana osam vrhunskih igračica provelo na curling akademijama upravo u Kanadi, pa tako niti dobar rezultat nije izostao.

Ekipa Kanađanke Jennifer Jones, osigurala je svojoj zemlji zlatnu medalju nakon 12 sušnih godina. Zemlja u kojoj ima milijun registriranih igrača curlinga uistinu je zaslužila biti na svjetskom tronu. Bingyu Wang i njezin tim dva puta je pobijedio Kanadu tijekom prvenstva no nisu imale sreće u samoj završnici. Bilo kako bilo, srebrnom su medaljom svojoj zemlji osigurali novih osam kvalifikacijskih bodova za Zimske olimpijske igre koje će se 2010. godine održati u Vacouveru. Kina je sada treća iza Danske i Kanade. Uz još jedno Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Koreji uoči Olimpijade, Kina je srebrnom medaljom osigurala svoj nastup.

Treće mjesto na ovogodišnjem prvenstvu pripalo je Švicarskoj koja je u borbi za broncu pobijedila Japan.

Poredak:

 1. Canada (Jennifer Jones) – 11-3
 2. China (Bingyu Wang) – 10-3
 3. Switzerland (Mirjam Ott) – 10-3
 4. Japan (Moe Meguro) – 9-6
 5. Denmark (Angelina Jensen) – 7-5
 6. Sweden (Stina Viktorsson) – 6-5
 7. United States (Debbie McCormick) – 6-5
 8. Russia (Liudmila Privivkova) – 4-7
 9. Germany (Andrea Schoepp) – 4-7
 10. Scotland (Gail Munro) – 3-8
 11. Italy (Diana Gaspari) – 2-9
 12. Czech Republic (Katerina Urbanova) – 0-11

Odgovori