Svjetsko prvenstvo u curlingu – Kanada pobjedom nad Škotskom postala novi svjetski prvak

GRAND FORKS – U prepunoj Ralph Engelstad Areni u američkoj državi Sjevernoj Dakoti, Kanadski tim skipera Kevina Martina prekinuo je post bez zlata za svoju zemlju.

Kanađani su ekipu Davida Murdocha pobijedili i prije finala i to u round robin sustavu igre te tako potvrdili svoju nadmoć, ali time onemogućili Škote da dođu i do treće pobjede u svom četvrtom finalu za redom. “Ovi momci su izvrsni“, rekao je Martin predvodeći svoj pomlađeni tim u kojem su igrali John Morris, Marc Kennedy i Ben Hebert te dodao, “Posljednje dvije godine za nas su bile fantastične.” Zanimljivo finale u kojem je samo veoma dobra igra Škota Murdocka držala priključak za fantastičnim Kanađanima završila je rezultatom 6 prema 3.

Norveška je u borbi za treće mjesto pobijedila Kinu Fengchun Wanga koji je poput svoje ženske reprezentacije na ženskom prvenstvu bio veliko iznenađenje turnira. Osvajanjem četvrtog mjesta Kina je na Svjetskom prvenstvu igrala prvi put.

Francuski skip Thomas Dufour proglašen je pobjednikom Collie Campbell nagrade koja se dodjeljuje najboljem natjecatelju koji u svojoj igri kombinira sportska znanja i sposobnosti. Osvajača nagrade biraju isključivo svi natjecatelji Svjetskog prvenstva.

Iduće 2009. Ford World Men’s Curling Championship održat će se u Monctonu u Kanadi. To će biti i jubilarno 50 izdanje Svjetskog prvenstva u curlingu.

Konačni redoslijed:

 1. Kanada (Kevin Martin) – 12-2
 2. Škotska (David Murdoch) – 9-4
 3. Norveška (Thomas Ulsrud) – 9-5
 4. Kina (Fengchun Wang) 7-6
 5. Francuska (Thomas Dufour) 6-5
 6. Australija (Hugh Millikin) 5-6
 7. SAD (Craig Brown) 5-6
 8. Njemačka (Andy Kapp) 5-6
 9. Danska (Johnny Frederiksen) 4-7
 10. Švedska (Anders Kraupp) 4-7
 11. Švicarska (Claudio Pescia) 3-8
 12. Češka (Jiri Snitil) 2-9

Odgovori