IV. Prvenstvo Hrvatske u curlingu, prvi krug – Zagreb i Silent u vodstvu

Budimpešta – Ovoga vikenda održano je IV. Prvenstvo Hrvatske u curlingu. Kao i svake godine, zabilježen je trend omasovljenja ovoga sporta u Hrvata pa su tako na PH nastupile četiri muške i tri ženske ekipe.

Od ove godine u ženskoj konkurenciji uz dva dosadašnja sudionika, na Prvenstvu sudjeluje i nova ženska ekipa iz kluba Silent. Inače, riječ je o reprezentaciji gluhih koja će sredinom travnja predstavljati Hrvatsku na prvom Svjetskom prvenstvu gluhih u Kanadi. Sukladno propozicijama Europske curling federacije nije bilo zapreke da ekipa skiperice Melani Lušić ne nastupi i na domaćem prvenstvu u redovitoj konkurenciji. Odlukom Upravnog odbora Hrvatskog curling saveza to je i dopušteno te se ta odluka pokazala izvrsnim pogotkom jer su igračice Silenta zimski dio prvenstva završile na prvom mjestu. Ovom odlukom HCS je postao i prvi savez u Hrvatskoj koji je omogućio da u redovitoj konkurenciji igraju i ljudi s invaliditetom.

U Prvenstvo Hrvatske Silent ulazi s tri pobjede i jednim porazom. Prvu utakmicu izvrsno otvaraju pa ekipa Petre Bajo Curling kluba Croling i nema puno izgleda nakon otvaranja 7 prema 1. Crolingašice se polako vraćaju u igru s osvojenim endom no rutiniranom igrom curling početnica iz Silenta svoju prvu utakmicu završavaju novim osvojenim endovima i konačnim rezultatom 13 prema 3 te tako najavljuju neizvjesno prvenstvo u ženskoj konkurenciji.

Druga utakmica protiv dosadašnjih uvjerljivih prvakinja iz Curling kluba Zapruđa trebala je otkriti koliko je ekipa Silenta uistinu dobra. Utakmicu otvaraju sa pet naprama jedan. Ekipa Nikoline Petrić uz hamer tek u petom endu konsolidira redove i do kraja osvaja četiri boda. Za ekipu CK Zapruđa to je bilo prekasno te susret završava pet naprama četiri za laureate iz Silenta. Treći susret ponovno suvereno dobiva Silent protiv Crolinga, a u četvrtom konačno do izražaja dolazi snaga dosadašnjih prvakinja i neiskustvo i umor igračica Silenta. Ekipa Nikoline Petrić fantastično otvara s tri naprama nula. Nakon jednog boda Silenta u trećem endu, Zapruđe osvaja još četiri boda i tu je priči bio kraj. Silent uzima još samo jedan end, a konačni rezultat zadnje utakmice drugog dana prvenstva je 8 prema 2 za Zapruđe. Ovakvim otvaranjem i borba za prvakinju Hrvatske bit će neizvjesna sve do kraja.

U muškom dijelu prvenstva nije bilo puno iznenađenja, barem kada je riječ o vodećoj poziciji. Momčad Alena Čadeža tako je i ovaj puta nakon četiri odigrane utakmice i isto toliko pobjeda zauzela prvo mjesto. No prava se borba vodi za drugu poziciju. Iako su prošlogodišnji laureati iz Curling kluba Legije iz Slavonskog Broda pobjedom otvorili prvenstvo protiv Čudnovatih Čunjaša i rezultatom 10 prema 4 najavili veliko iznenađenje turnira, niz nisu nastavili. U tri sljedeća susreta isto su toliko puta poraženi pa se skipu Dariju Sojčiću osvetilo eksperimentiranje s rotiranjem pozicija igrača u susretu.

Nakon katastrofalnog početka i poraza od Brođana, ekipa Domagoja Jakopovića – Ribafisha vratila se u utrku za drugo mjesto. Pobjedom protiv ekipe Visa te ulaskom u drugo kolo i deklasiranjem Legije u četvrtoj utakmici prvenstva trenutačno su na drugom mjestu uz dvije pobjede i dva poraza. „Vječni drugi“, ekipa Vis Alberta Skendrovića koja je na Prvenstvu Hrvatske uvijek bila na korak do prvaka, u ovu je sezonu ušla katastrofalno loše te ostvarila samo jednu pobjedu uz tri poraza. Boljim omjerom endova i kamenja trenutačno je bolja od Legije i nalazi se na trećem mjestu uz samo dva osvojena boda.

Prvenstvo se nastavlja 4. travnja 2009. također u Budimpešti. (OG)

 

Poredak, muški (nakon 4. kola)
  Bod End Kamen
1. Zagreb 8 15 40
2. Č. Čunjaš 4 14 22
3. Vis 2 11 20
4. Legija 2 8 18
Poredak, žene (nakon 4. kola)
  Bod End Kamen
1. Silent 6 14 29
2. Zapruđe 2 6 12
3. Croling 0 4 5

 

Odgovori