Prvim zlatom Kineskinje ušle u povijest

GANGNEUNG, Sjeverna Koreja – Prije deset godina, skiperica Bingyu Wang iz Kine nije znala što je to curling stone.

U nedjelju poslijepodne u južnokorejskom gradu Gangneung, Wang i njen tim pobijedile su dvostruke svjetske prvakinje i zlatne s Olimpijade 2006., ekipu Švedske i osvojile Mount Titlis Svjetsko prvenstvo za žene u curlingu 2009. godine rezultatom 8 prema 6. Pobjeda je još važnija zna li se da je izborena zadnjim bacanjem u zadnjem endu kada je Kina double take-outom iz igre izbacila dva stonea Šveđankama i tako izborila najvažniju pobjedu Kineskinja u povijesti.

“Nešto se nevjerojatno dogodilo”, rekla je skiperica Wang koja je proslavila pobjedu sa svojim suigračicama Yin Liu, Qingshuang Yue, Yan Zhou, Jinli Liu i kanadskim trenerom Dan Raphaelom. Wang je priznala da je bila veoma nervozna prije susreta u finalu. Djevojki koju je Kina prije nekoliko godina poslala da cijelu godinu svaki dan trenira i po trineast sati trud se i te kako isplatio. Zajedno sa svojim suigračicama pobijedile su nepobjedive Šveđanke od kojih su u finalu izgubile godinu prije.

“Mi smo zadovoljne jer uz lošu zimu i puno osobnih problema svake od nas, ovo je izvanredan rezultat“, rekla je Švedska curling veteranka Norberg. Treće mjesto na Svjetskom prvenstvu pripalo je ekipi Danske koja je u borbi za broncu pobijedila Kanadu 7 prema 6.

Konačni rezultati:

 1. Kina (Bingyu Wang) – 12-1
 2. Švedska (Anette Norberg) – 9-5
 3. Danska (Angelina Jensen) – 10-4
 4. Kanada (Jennifer Jones) – 9-4
 5. Švicarska (Mirjam Ott) – 6-5
 6. Njemačka (Andrea Schoepp) – 6-5
 7. Rusija (Liudmila Privivkova) – 5-6
 8. Škotska (Eve Muirhead) – 5-6
 9. SAD (Debbie McCormick) – 4-7
 10. Koreja (Mi-Yeon Kim) – 3-8
 11. Norveška (Mairanne Roervik) – 1-10
 12. Italija (Diana Gaspari) – 1-10

Odgovori