Završeno 50. Svjetsko prvenstvo u curlingu – Škotima zlato

MONCTON, Kanada – Finale 50-e obljetnice Svjetskog prvenstva za muškarce u curlingu pripalo je timu Škota Davida Murdocha u dramatičnoj završnici protiv Kanađana i konačnom rezultatu 7 prema 6. Murdoch i njegovi „curling veterani“ Ewan MacDonald, Peter Smith and Euan Byers nadoknadili su sve propušteno u prošlogodišnjem finalu odigranom u američkom Grand Forku te titulu prvaka oduzeli dosadašnjim prvacima i timu Kevina Martina.

Zanimljivo finale započelo je izjednačenom igrom domaćina Kanađana i Škota. Martin je iskoristio prednost u trećem endu i poveo sa 4-3. Murdoch, koji je poput kanađanina Martina također dvostruki srebrni sa svjetskih prvenstava, dvostruki juniorski prvak i dvostruki europski prvak teško je pratio igru Kanađana te je u osmom endu stone bacio prejako te tako pred sam kraj utakmice omogućio protivniku da se odvoji na kritičnih 6-4. No Škoti se nikada ne predaju. Murdoch je igrao posljednji stone u devetom endu i s dva osvojena boda rezultat je ponovno izjednačen na 6-6. Nakon što su na škotske čuvare, Kanađani stoneove gurali što bliže središtu kuće ta im se igra nije isplatila. Nakon što je zadnjim stoneom Murdoch osvojio najbolju poziciju, posljednjim granitom Kanađani pokušavaju osvojiti bod take-outom, promašuju – i ostaju bez zlata.

„Pobjedili smo ih tri puta tri dana zaredom. A valjda smo za to tako dobro trenirali. Apsolutno nevjerojatno“- rekao je MacDonald. Iako su Kanađani pobjedili u svim postotcima, poput primjerice 90 naprama 85, u postotku šuta to im nije bilo dovoljno za pobjedu. Bronca je u borbi protiv Švicaraca otišla Norvežanima i Thomasu Ulsrudu koji je drugu godinu za redom došao do trećeg mjesta, treći put u četiri godine. Kinezi su osvojili nagradu Collie Campbell, kao najbolji sportaši i promicatelji curlinga kao olimpijskog sporta.

Ovo prvenstvo ujedno je bilo i posljednja prigoda kvalifikacija za Zimske olimpijske igre u Vancouveru 2010. Tako je uz obilježavanje 50-godišnje tradicije Svjetskih prvenstava ovo bila i godina velikih uspjeha brojnih timova, ali i razočaranja za sve one kojima je olimpijada pobjegla u posljednji tren poput primjerice Finske i Australije.

Konačni poredak:

 1. Škotska (David Murdoch) – 10-3
 2. Kanada (Kevin Martin) – 11-3
 3. Norveška (Thomas Ulsrud) – 8-5
 4. Švicarska (Ralph Stoeckli) – 8-6
 5. SAD (John Shuster) – 7-4
 6. Njemačka (Andy Kapp) – 7-4
 7. Danska (Ulrik Schmidt) – 5-6
 8. Francuska (Thomas Dufour) – 4-7
 9. Kina (Fengchun Wang) – 4-7
 10. Japan (Yusuke Morozumi) – 3-8
 11. Češka (Jiri Snitil) – 3-8
 12. Finska (Kalle Kiiskinen) – 1-10

Odgovori