Održano 6. prvenstvo Hrvatske u curlingu – Silent i Zagreb zlatni

Budimpešta – Ekipa Silenta u ženskoj te Curling klub Zagreba u muškoj konkurenciji pobjednici su šestog prvenstva Hrvatske u curlingu, koje se isto toliko godina održava u mađarskoj prijestolnici Budimpešti.

Ekipe su to koje su i prije dvije godine bile prvaci Hrvatske, a interesantna je činjenica kako prošlogodišnji prvaci Zapruđe u ženskoj te Vis u muškoj konkurenciji nisu ni među prve tri ekipe.

Najneizvjesnijem prvenstvu do sada, govori u prilog činjenica i da je razina kvalitete curlinga u Hrvatskoj na sve većoj razini. Natjecanje je i ove godine bilo organizirano u dva dijela. U prvom se igralo po liga sistemu, na šest dobivenih endova (igara), da bi se završni dio doigravanja igrao po round-robin sustavu, kakav se igra na europskim natjecanjima. Finalna utakmica igrala se na deset endova, dok se o pobjedniku ostalih utakmica odlučivalo nakon osam endova.

U ženskoj konkurenciji, koja je ove godine bila brojnija od muške – nastupilo je sedam ekipa. Doigravanje su izborile ekipe Silenta, Legije, Crolinga te Zagreba. U prvoj utakmici Silent je bez većih problema pobijedio Legiju rezultatom 10-2. U utakmici za polufinale, u neizvjesnoj utakmici Croling je izgubio od Zagreba 8-11. Polufinale Legije i Zagreba gotovo je odlučeno u zadnja dva enda kada igračice Ines Mišanec preokreću rezultat u svoju korist sa dva puta po dva enda, no ipak gube sa 5-6. U najinteresantnijem finalu na hrvatskim prvenstvima, ekipa Melani Lušić i Silent dolaze do svoga drugog zlata u karijeri. Prošlogodišnje srebrne bile su bolje od lani bronačne ekipe Curling cluba Zagreb rezultatom 9-5. Igralo se bod za bod, tako da se na odmor odlazi rezultatom 4-2 za Silent. Slijedeća dva enda ekipa Ive Penave uzima sa tri boda i prelaze u vodstvo. U tom se trenutku utakmica lomi, i Silent slijedeća tri enda uzima sa 5 bodova i dolazi do novog zlata.

Muška konkurencija prošle je godine brojala sedam ekipa. Ove godine na Prvenstvu Hrvatske nastupilo je svega pet, no to niti najmanje nije umanjilo kvalitetu. Finale su izborile ekipe Zagreba, Legije, Čudnovatog čunjaša te prošlogodišnji prvaci, ekipa Curling kluba Vis. Iako su dan prije briljantom igrom Daria Sojčića u liga sistemu došli do pobjede nad Zagrebom, istu igru u prvoj polufinalnoj utakmici ekipa Legije nije ponovila. Bila je to revijalna utakmica u kojoj je Zagreb predvođen Alenom Čadežom došao do lake pobjede 11-1, u kojoj je Legija uspjela osvojiti samo jedan od osam endova. Za razliku od prethodne, utakmica za polufinale bila je neizvjesna do samog kraja i zadnje bačenog kamena. Nekadašnji igrač Crolinga, Ivica Ivaci predvodio je ekipu Čunjaša, i zadnjim kamenom u posljednjoj osmoj igri odveo svoju ekipu u doigravanje. Prošlogodišnja ekipa Visa tako je ispala već u prvoj fazi doigravanja, pa tako ekipa Alberta Skendrovića nije došla u poziciju braniti prošlogodišnje zlato. Utakmica Vis-Č.Čunjaši završila je rezultatom 6-7. Igra Legije, u polufinalu se protiv Čunjaša potpuno raspala, pa nakon pobjede nad Visom, Čunjaši u finale ulaze pobjedom 11-2. Finale je donijelo neizvjesnu utakmicu, u kojoj je, nakon što je Zagreb napravio still u prvom endu s dva osvojena boda – svaka ekipa držala svoju poziciju bacanja zadnjeg kamena (hammer), do osmoga enda. Tada Zagreb radi steal s dva, i odlazi na prednost od pet bodova 8-3. Predzadnji end Zagreb radi još jedan steal s jedan i slijedi čestitka novim prvacima.

Ako se obistine planovi Hrvatskog curling saveza i Svjetske curling federacije, ovo nacionalno prvenstvo bilo je posljednje koje se igralo u inozemstvu. Plan je saveza da se dvorana za curling otvori u Sportskoj dvorani Vijuš u Slavonskom Brodu i to već do kraja ove godine. U prilog toj činjenici ide i rezultat brodskih curlingaša CC Legije, koji su prvi puta u povijesti Slavosnkog Broda osvojili medalju u nekom zimskom sportu za svoj grad.

Odgovori