Mix prvenstvo Europe, Erzurum, Turska, 30.09. – 06.10.2012.

Hrvatska curling reprezentacija, odnosno pobjednička ekipa skipa Nevena Pufnika sa Zagreb Opena 2012., nastala spajanjem zagrebačkih Čudnovatih Čunjaša i brodske Legije, sudjelovala je ove jeseni na PE u mixu na krajnjem istoku Turske. U velebnoj dvorani, sasvim neprimjerenoj vrlo siromašnoj okolini, u pet dana odigrala je sedam utakmica, u kojima se redom suprotstavila reprezentacijama Bjelorusije, Španjolske, Njemačke, Latvije, Finske, Mađarske i Austrije.

Nažalost, za nešto više od časnog otpora nije bilo ni dovoljno treninga, vremena, a definitivno ni sreće, pa je reprezentacija završila natjecanje kao posljednja u skupini. Najbolji rezultati ostvareni su u prve dvije utakmice, kad su naši bili ravnopravni u endovima, ali svejedno poraženi s 9:4 i 8:2. Protiv europskih viceprvaka, Njemačke, nije bilo previše šansi, a dodatan je problem bila bolest reprezentativke Ines Mišanec, koja je zbog opake crijevne viroze (kao i kompletna reprezentacija Finske i dio Češke), par dana provela u krevetu. Nakon te partije, svi su protivnici do kraja turnira ostvarili pobjedu nad Hrvatskom dvocifrenom razlikom, tako da naša reprezentacija nije uspjela osjetiti slast pobjede. Za takvo nešto će trebati još puno trenirati, jer za pobjedu na EP bez dvorane za curling u svojoj zemlji – to je gotovo pa nemoguća misija. Od 24 ekipe, jedine države bez dvorane, Slovenija i Hrvatska, ostale su bez pobjede na prvenstvu, svaka na začelju svoje skupine.

Pobjednici turnira su Škoti, koji su u šahovskoj završnici dobili prve favorite – Šveđane. Krvavo zarađeno treće mjesto osvojili su virozom desetkovani i potpuno blijedi Finci, a četvrti su, kao najveće iznenađenje turnira – Austrijanci. Norvežanke su plakale nakon ispadanja u četvrtfinalu, Nijemci nisu vjerovali kletoj sudbi, Švicarci su proklinjali varljivi ekstra end, urlalo se, melo, padalo i dizalo… Uglavnom, vidjeli smo par savršenih partija, gledali, učili, gutali i, ono najbitnije od svega – ukrstili metle s velikanima svjetskog curlinga koje smo dosad gledali samo na Eurosportu. Čunjaši Domagoj Jakopović Ribafish i Neven Pufnik, kao i Legionari Dario Sojčić, Antonija Leko i Ines Mišanec, dali su 120% sebe, uživali u svakom trenutku i ponosno predstavljali svoju zemlju.

Odgovori