1. kongres Svjetske curling federacije

U Turnberryju u Škotskoj od 14. do 20. listopada 2012. održan je 1. kongres Svjetske curling federacije (WCF). Turnberry Resort se nalazi južno od grada Glasgowa u neposrednoj blizini otočića Ailsa Craig koji je u curling svijetu nadaleko poznat po tome što se praktički sva curling kamenja izrađuju od granita s tog otoka. Na Kongresu je bilo preko 100 predstavnika svojih nacionalnih curling saveza iz cijelog svijeta.

Novi Statut WCF-a

U izradi je novi Statut WCF-a. Diskutirane su teme oko budućeg sastava Upravnog odbora, način odabira, trajanje mandata i sl. Upravni odbor imat će 8 članova i sastojat će se od Predsjednika WCF-a, 3 predstavnika zona (iz svake zone po 1 predstavnik: Amerike, Azija i Pacifik, Europa) i 4 dodatna člana. Novi Statut trebao bi biti usvojen na sljedećoj Skupštini, 31. kolovoza 2013.

Curling pravila

Temeljem nekoliko inicijativa za izmjenama curling pravila, napravljena je anketa u članicama o svakom pojedinačnom prijedlogu. Neki od prijedloga bili su: trajanje igre 8 umjesto 10 endova, drugačije računanje vremena prilikom odigravanja, zabrana korištenja stabilizatora, itd. Velika većina je za ostanak postojećih pravila pa je za očekivati da neće biti izmjena.

Status i budućnost Europske curling federacije (ECF)

Kako je WCF podijeljen na 3 zone, održani su i zasebni zonski sastanci. Na sastanku Europske zone WCF-a, diskutiran je status i budućnost ECF-a. Nakon duge rasprave, svi su se, bez iznimke, složili da je potrebno ugasiti ECF kao organizaciju i nastavak europskih curling aktivnosti realizirati kroz Europsku zonu WCF-a. U taj će se postupak odmah krenuti, no on će trajati stanovito vrijeme. ECF će se vjerojatno ugasiti 30. lipnja 2014. godine. U međuvremenu, u novom Statutu WCF-a, koji se očekuje da će biti usvojen na narednom Kongresu u kolovozu 2013. godine, definirat će se uloga i okvir rada Europske zone.

Već sljedeće Europsko curling prvenstvo 2013. godine vjerojatno će se održati u organizaciji WCF-a, u do sada znanim i dogovorenim okvirima. A i B skupine će se natjecati u Norveškoj, a lokacija za C skupinu i za mix još se ne zna. Namjera je, ako bude moguće, C skupinu i mix organizirati nezavisno, na različitim lokacijama, u različito vrijeme.

Predstavnici WCF-a su najavili da se u narednim godinama očekuje da članice neće plaćati članarinu niti kotizaciju za Europska prvenstva.

Članstvo WCF-a

Na Skupštini su zbog neaktivnosti i neplaćanja suspendirane dvije članice – Bugarska i Armenija.

Razmatrao se jedan zahtjev za prijem u WCF, i to od Kosovskog curling saveza. Zahtjev je ukratko službeno prezentiran od strane njihovog predsjednika. Nakon toga je slijedio oštar protest od strane Srpskog curling saveza, apelirajući na sve članice da glasaju protiv prijema. Nakon toga pristupilo se glasovanju. Na zahtjev Škotskog curling saveza, održano je tajno glasovanje. Rezultat glasovanja bio je 80 za, 16 protiv, tako da je Kosovo postalo 50. članica WCF-a.

Sljedeći kongres

Kako je zaključeno da je ovakav format sastanaka, u vidu višednevnog kongresa, puno bolji od dosadašnjeg, nastavit će se s održavanjem i u budućnosti. Naredni kongres bit će 26. kolovoza do 02. rujna 2013. godine. Mjesto održavanja odredit će se naknadno. U sklopu kongresa, 31. kolovoza 2013. održat će se i Skupština WCF-a.

Odgovori