Šveđani i Švicarke pobjednici 40. prvenstva Europe u curlingu

Pobjednici 40. Europskog prvenstva u curlingu su ekipa Švedske u muškoj te Švicarske u ženskoj konkurenciji.

U finalu za žene ekipa Švicarke Binnie Feltscher pobjedila je Rusiju. Konačni rezultat bio je 8 naprama 7 za Švicarsku a u sva tri njihova tri međusobna susreta na prvenstvu bolja je bila ekipa domaćina. Treće mjesto pripalo je ekipi Škotske.

U muškom finalu igrala se dodatna igra te je tako nakon jedanaestog enda zlato pripalo Švedskoj. Konačni rezultat bio je 5 prema 4 u finalu u kojem je protiv Švedske skipa Niklas Edina igrala Norveška. Brončanu medalju osvojila je ekipa Švicarske.

U B grupi za žene plasman u A grupu ostvarile su ekipe Norveške i Mađarske.

U B grupi u kojoj je igrala i Hrvatska prvo mjesto pripalo je ekipi Finske koji su se uz drugoplasiranu ekipu Nizozemske plasirali u A grupu.

Reprezentacija Hrvatske ovogodišnje je natjecanje završila pozitivnim omjerom pobjeda i poraza. Uz četiri pobjede protiv Turske, Izraela, Francuske i Litve Hrvatska je prvenstvo završila na 17. mjestu. I ove godine malo je više sreće i umijeća bilo potrebno da naša ekipa završi u doigravanju. To je gotovo i bilo moguće da su posljednjim kamenjem u dvije utakmice protiv Engleza i Estonaca protivnici bili manje s(p)retniji. I treći poraz na prvenstvu protiv Nizozemske s kojom je Hrvatska ušla u natjecanje bio je u egalu skoro do samoga kraja što dovoljno govori da ova ekipa može ostvariti i veće rezultate.

Hrvatska ženska curling reprezentacija u listopadu se natjecala u C grupi te se tada nije uspjela kvalificirati na Europsko natjecanje u Champeriju.

Slijedeće državno natjecanje hrvatskih ekipa održat će se u travnju iduće godine kada se održava jubilarno 10. Prvenstvo Hrvatske u curlingu.

Odgovori